Хосе Карерас идва отново в България за концерт на 3 декември

...
Хосе Карерас идва отново в България за концерт на 3 декември
Коментари Харесай

Хосе Карерас идва отново в България на 3 декември

Хосе Карерас идва още веднъж в България за концерт на 3 декември в зала 1 на НДК. Това оповестяват от Fest Team, които са уредници дружно със Софийската опера и балет.

 

Карерас е един от „ Тримата тенори “ – предопределение, което споделя с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. През кариерата си Карерас записва повече от 50 цялостни опери и 40 типичен и известни рецитала, изключително обичан е на публиката с с Пучиниевите и Вердиевите си партии.

 

„ Много съм благополучен, че мога да се завърна при една от обичаните си публики, при българските фенове на музиката, където към този момент имах доста незабравими осъществявания, които ще си напомним с цялостна стратегия на 3 декември. Завръщането ми в София сигурно ще бъде празник на музиката. Надявам се да се забележим там ", казва Хосе Карерас.

 

Със забележителната си кариера, която продължава съвсем седем десетилетия, Карерас е считан за един от най-популярните тенори на всички времена и един от виновните жанрът да придобие по-голяма повсеместност измежду публиката.

 

В музикалната си история има голям брой награди и персонални върхове като това да бъде музикален шеф на церемониите по откриването и закриването на летните олимпийски игри в родната си Барселона и да открие Олимпиадата през 1992 година Хосе Карерас претърпява и голям персонален здравословен катарзис, който разказва и разгласява в автобиографията „ Хосе Карерас, пеещ от душа “ за своята борба с левкемията. Създава фондация за битка с заболяването, която и до през днешния ден е паралелна част от живота му на реализатор. 

 

Диригент на спектакъла в София ще бъде Давид Хименес. Роденият в Барселона диригент учи пиано и комбинация в консерваторията на Лисеу и след дебюта си с оркестъра на Hannover NDR през 1994 година се изявява по целия свят, като управлява най-изтъкнатите оркестри и солисти тук-там като Роял Албърт хол, Берлинската филхармония, зала Плейел, Виенската концертхаус, Сънтори хол в Токио, Карнеги хол и Ейвъри Фишър хол в Ню Йорк. По време на своята кариера Давид Хименес е дирижирал оркестри като Виенската филхармония, Лондонския симфоничен оркестър, Мюнхенската филхармония, Оркестъра на Париж и Filarmonica della Scala. Понастоящем е главен гост-диригент на Филхармония Podkarpacka в Жешов, Полша, както и артистичен шеф на фестивала Sounds of Oradea в Румъния.

 

Сопраното, което ще излезе на сцената в НДК, е Диана Цугуи. Тя е учила в Музикалния университет " Джордже Енеску " в Букурещ под управлението на професор Санда Сандру. Нейната еластичност и умения в пеенето на оперни функции ѝ печелят самопризнание, само че тя сполучливо се изявява и в други вокални жанрове, в това число симфонични, оперетни, лирични и даже в мюзикъли. Диана Цугуи работи с всички филхармонии и оперни театри в родината си, а през последните осемнадесет години има многочислени изяви на европейски подиуми. Тя е притежател на редица интернационалните награди, измежду които Jaume Aragall, Wilhem Stenhammar, Vox Artis, Ionel Perlea и Elena Teodorini. През 2015 година тя е коронясана за най-хубаво сопрано на церемония вечерта на румънската Национална опера, а през 2018 година получава премията Lya Hubic – също за най-хубаво сопрано.

 

Екипът на Хосе Карерас самичък избира за концерта си в София на сцената с именития актьор да излезе още веднъж и оркестърът с над 130 годишна история и международно самопризнание и известност – този на Софийска опера и балет. С нейните хор, оркестър и солисти, тя е осъществявала неведнъж гостувания в разнообразни страни в Европа, в Бразилия, Япония, Русия, Беларус, Словакия, Кипър, представяйки огромните продукции от класическия оперен и балетен репертоар. Оркестърът на Софийска опера и балет работи през цялата си история с най-големите оперни имена като диригенти и оперни солисти – с изключение на с Хосе Карерас, с Асен Найденов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Адам Фишер, Антон Гуаданьо, Лотар Загросек, Константин Тринкс, Анна Томова Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Александрина Милчева, Пласидо Доминго, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Виолета Урмана, Феручо Фурлането, Мария Гулегина, Калуди Калудов, Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Кирил Манолов и доста други. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР